Ön itt van: Főlap » A projektről » A projekt tartalma

A J. Schreiber & Neffen’s (J. Schreiber és Unokaöccsei) cég egykor az Osztrák-Magyar Monarchia vezető üvegmanufaktúrái közé tartozott. Nem csoda tehát, hogy a 19. sz. második felében számos európai múzeum igyekezett megszerezni a cég termékeit, s ezek manapság is megtalálhatók a gyűjteményeikben.  A termékválaszték legfontosabb forrásai a mintakönyvek voltak. Ezért volt a projekt fő célja a J. Schreiber & Neffen’s (J. Schreiber és unokaöccsei) cég 1874–1945 közötti mintakönyveinek és katalógusainak digitalizálása, hogy az európai kulturális örökség részeként megőrizzük a közép-európai üvegművesség történetének e fontos dokumentumait. Az ezeken a weboldalakon közzétett digitalizált gyűjtemény lehetővé teszi a kutatók és a cseh üveggyártás iránt érdeklődők számára, hogy a gyár termékei, a különböző üvegkészítési technológiák, üvegfinomítási módszerek, a legfontosabb megrendelők és egyéb kérdések terén új ismeretekre tegyenek szert. Az archív dokumentumokon kívül az egykorú fényképeket és az egyes európai múzeumokban, ill. galériákban őrzött, a J. Schreiber & Neffen cégtől származó műtárgyakat is hozzáférhetővé tesszük a weboldal látogatói számára. 

 

Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki munkánkban segítséget nyújtott, hiszen a projekt jelen formájában nélkülük nem valósulhatott volna meg. Szeretném kinyilvánítani köszönetemet a Nemzetközi Visegrád Alapnak és a Rona Rt-nek anyagi támogatásukért.  Őszintén hálás vagyok Vladimír Letkónak a project kivitelezésében nyújtott segítségéért, valamint Kamil Tillnek a hatalmas fotódokumentáció létrehozásáért. Végül, de nem utolsósorban, köszönetemet fejezem ki a projektben részt vevő partnereinknek, különösen Dagmar Poláčkovának és Marie Bohumelovának (Szlovák Nemzeti Galéria), Alicje Kiliańskának(Krakkói Nemzeti Múzeum, Lengyelország), Jékely Zsombornak és Naszlady Ágnesnek (Iparművészeti Múzeum, Budapest).

Külön köszönet illeti František Blumensteint, David Žůrkát, Marie Rohálovát, Dagmar Lukáčovát, Jan Presst, Marie Kočářovát, Lenka Velínskát és Veronika Pacíkovát.

 

Markéta Vejrostová, Moravská galerie v Brně