moravska galerie v brně International Visegrad fund

J. Schreiber & Neffen

  Projekt digitalizace vzorových knih a katalogů firmy

Ön itt van: Főlap » A projektről » A PROJEKT ALKOTÓI » Slovenská národná galéria

Az 1961-es múzeumi törvény értelmében a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteménye három speciális gyűjteménybe van osztva.   Ekkor jött létre az Iparművészeti gyűjtemény (a mai Építészeti, Iparművészeti és Formatervezési Gyűjtemény). Bár a gyűjteményt egy önálló múzeum alapjának szánták, végül maradt a Galéria kötelékében. A gyűjtemény az iparművészet minden ágát, de főleg a művészi értékű tárgyakat gyűjti.    

Ma ez a speciális gyűjtemény az egyetlen ilyen jellegű kollekció, amelyet a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően műfajok szerinti csoportosításban őriznek. Az Üveggyűjtemény kiemelkedő darabjai közé tartoznak azok a kis üvegpoharak, amelyek ma már nem működő szlovák üveghuták termékei a két világháború közötti időszakból.  A gyűjtemény gazdag az 1960-as és 1970-es évekből származó üvegpoharakban is, valamint a művészek által tervezett használati üvegekben.

Asztali készletek mellett díszvázák, tálak és tányérok is vannak a gyűjteményben – elsősorban nem használati, hanem dísztárgyak. A gyűjtemény egy része az üvegszobrászatra koncentrál, és ennek a műfajnak a Szlovákián belüli fejlődésére az 1960-as évek közepétől napjainkig. A pozsonyi Képzőművészeti Egyetem üveg tanszékének munkái – a pozsonyi üveg iskola alkotóinak művei – dominálják ezt a részleget. A gyűjteményben számos cseh művész alkotásai is megtalálhatóak.

 

A gyűjtemény fejlesztésének jelenlegi súlypontját az üveggyártás történetének emlékei jelentik, a különféle szlovákiai üveggyárak és manufaktúrák termékeinek gyűjtésével, valamint kiemelkedő alkotók életművének gyűjtése adományok és vásárlás útján.