Ön itt van: Főlap » A projektről » A PROJEKT ALKOTÓI » Moravská galerie v Brně

Ami nagyságát és jelentőségét illeti, a brnói Moravská galerie üveggyűjteménye egyike a legfontosabbaknak a Cseh Köztársaságban.  Alapjait 1873-ban vetették meg a Morva Iparművészeti Múzeumban.  Fennállása során közel ötezer tárgyra tett szert, melyek a közép-európai, elsősorban a cseh üveggyártás fejlődését dokumentálják a középkortól napjainkig.

A gyűjtemény leggazdagabb egységei a barokk metszett vagy csiszolt tárgyakat, a 19. sz. változatos termését vagy a 20. sz. második felének cseh üvegművészetét mutatják be. A Moravská galerie legragyogóbb gótikus kézműves tárgyai az 1430-as évekből származó tartományi címerekkel díszített üvegablakok. A barokk üvegtárgyak együttesét Ladislav Vycpálek zeneszerző jelentős adományából tudta megvenni a múzeum. A 19. század változatos termését a kor vezető manufaktúráinak – Harrachovské sklárny, J. & L. Lobmeyr, Salviati, Ehrenfeld, J. Schreiber & Neffen, S. Reich & Co., F. Heckert – termékei képviselik. Figyelemre méltók többek között az egyik legkiválóbb intaglio portréművész, a 19. sz. második negyedében élt Dominik Biemann alkotásai. A szecesszió cseh üvegművészete folytatta a közelmúlt gazdag hagyományait. Az üvegművesek nagy szakmai tapasztalatának és művészi képességeinek, valamint jó üzleti érzékének köszönhetően 1900 körül a cseh tartományok, Franciaország és az Egyesült Államok vált mind Európa, mind az egész világ üvegművészeti központjává. A Moravská galerie anyagában ezt az időszakot Hella Unger, Josef Hoffmann, Otta Prutscher, Leopold Bauer, Marie Wilfert-Walt, Adolf Beckert és mások észak-csehországi üvegművészeti iskolákban vagy cégeknél készített művei képviselik.  

A gyűjtemény a 20. sz. második felének anyagát is felöleli. Ezt a korszakot a vezető cseh üvegművészek alkotásai képviselik.  Közülük minden bizonnyal Stanislav Libenský és Jaroslava Brychtová formába olvasztott üvegszobrai a legkiválóbbak. Munkásságukat olyan alkotások fémjelzik, mint a Fej (1987–1989), a Szív (1967–1970) vagy az Arcus I (1991). A melegen megmunkált üvegtárgyak (Klarinét Mozartnak, Fej; 1980) René Roubíček egyéni művészetét dokumentálják, míg Václav Cigler metszett üvegtárgyai a fény hatását engedik érvényesülni (Tér III, 1986).  Bohumil Eliáš (Tér III, 1986), Jaroslav Matouš (Park, 1995) vagy Dana Zámečníková (Kutya, 1994) művei üvegalapon készített nem hagyományos festmények. A modern üveggyűjtemény olyan nem kevésbé jelentős alkotók munkáit vonultatja fel, mint Blanka Adensamová, Marie Glückhaufová, Jaromír Rybák, Jiřina Žertová, Petr Vlček, Kapka Toušková, Jiří Šuhájek, Dalibor Tichý, Jan Exnar, Ivo Rozsypal, Oldřich Lípa, Zdeněk Lhotský és mások.

A Moravská galerie fontos szerepet vállalt a kortárs csiszolt üvegek bemutatása, a konfrontáció terén, és jelentős mértékben hozzájárult az új kifejezésmódok megtalálásához.  Az 1965-ös első kiállítást rendszeresen megrendezett Metszett és Csiszolt Üveg Triennálék követték egészen 1994-ig, megvetve Csehországban az ezzel a technikával készített kiemelkedő művek egyedülálló gyűjteményének alapjait.  Jiří Harcuba (F. B. Smetana, 1974) portréin kívül a galéria Martin Rosol, František Janák, Jitka Forejtová, Pavel Trnka, Václav Cigler, Jaromír Rybák, Ján Zoričák műveivel is büszkélkedhet, hogy csak néhány példát említsünk.

A stúdióüvegeken kívül a gyűjteményben az ipari formatervezés példái is megtalálhatók: Jaroslav Taraba, Vratislav Šotola, Pavel Hlava, Jiří Jetmar, Adolf Matura, Jiří Brabec, František Vízner, Rudolf Jurnikl, Jan Gabrhel, Vladimír Jelínek, Jiří Šuhájek és mások pohárkészletei, díszüvegei. Közülük többen elnyerték a Cseh Köztársaság Ipari Minisztériumának Legjobb Termék Díját, a Csehszlovák Formatervezési Díjra vagy egyéb díjakra jelölték őket. Ezek közé tartozik például a Vicenza-készlet Pecltől, amely 2006-ban nyerte el a Legjobb Termék Díjat, az Olgoj Chorchoj Design Stúdió Mr. Tojás kollekciója, René Roubíček Montana vázája, amelyet a Moser üveggyár számára tervezett 2007-ben, vagy František Vízner Bohemia Machine ivókészletének egy része (2010) – hogy csak néhány korábbi művet említsünk.