moravska galerie v brně International Visegrad fund

J. Schreiber & Neffen

  Projekt digitalizace vzorových knih a katalogů firmy

Ön itt van: Főlap » A projektről » A PROJEKT ALKOTÓI » Muzeum Narodowe w Krakowie

A krakkói Nemzeti Múzeum üveggyűjteménye jelenleg 3474 tárgyat tartalmaz. A tárgyakat az Iparművészeti és Tárgy-gyűjtemény tartalmazza, annak Üvegtárgyak részlege. 1998 óta a legfontosabb tárgyak az iparművészeti  állandó kiállításon láthatóak, amely a museum főépületében található meg. A gyűjtemény európai üvegtárgyakat tartalmaz: hasnzálati tárgyakat, dísztárgyakat és egyedi alkosákat, festett üvegablakokat és tükröket, a római kortól az 1990-es évekig. Kiemelkedő jelentőségűek a krakkói Szentháromság domonkos templom üvegablakai a 13-15. századból.

Az üveggyűjtemény létrejöttét elsősorban magánszemélyek adományainak köszönheti. Ilyen adományként kerültek be kiemelkedő barokk asztali üvegtárgyak, valamint a Lubaczów-i Kristályművek termékei. A Nemzeti Múzeum őrzi a lengyel és cseh használati üvegtárgyak legnagyobb kollekcióját a 18-19. századból.

1950-ben a gyűjteménybe került a hajdani Iparmúzeum anyaga is. Ennek köszönhetően a 19. század második felének legnagyobb gyűjteménye is itt található, köztük az 1873-as és 1875-ös világkiállításokon vásárolt kiemelkedő európai üvegtárgyak a historizmus korából (pl. a muranói Salviati cég termékei vagy a bécsi Lobmeyr üvegei).

A 20. század üvegei között megtalálhatóak a szecesszió  korának darabjai, Emilé Gallé és a Daum-fivérek munkái. Ezeket egy kisebb cseh tárgyegyüttes egészíti ki. Érdekes a 20. századi lengyel üvegtárgyak gyűjteménye, amelyben számos, a művészektől vásárolt egyedi üvegtárgy található.

Alicja Kilijańska